Sayfalar

8 Ağustos 2013 Perşembe

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA



Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek

Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür. Yapma bebek yaşlı yapılmıyorsa, saç olarak kullanılacak yünün siyah, kahverengi, tonlarına veya sarı saç rengine boyanması gerekir. Uzun lifli beyaz yün veya tiftik her türlü kumaş boyası ile boyanabilir.

Boyamada istenilen renk elde edildikten sonra tuzlu ve sirkeli suya batırılır. Böylece boya sabitlenir. Daha sonrada durulanır. Kuruyan yün veya tiftik parelel lifler halinde taranır. Saçlar boyandıktan sonra taranarak düzeltilirse baş üzerine yapıştırıldıktan sonra saça kolay şekil verilir,aksi takdirde ne kadar dikkat edilirse edilsin yapıştırılan saçlar yapıştırıldığı yerden kopar,birbirine karışır.

Doğal yün ve tiftik günümüzde şehir koşullarından solayı temin edilmesi zor hale gelmiştir. O yüzden saç için sentetik ürünler kullanmak en kolay çözümler arasında yer almaktadır.

Saç Yapma:

Saçlar kalınlık oluşturmayacak şekilde yan yana dizilir. Üzerine yapıştırıcı sürülür. Makasla yapıştırıcı sürülen yerler düzgün bir şekilde kesilir. Saç yapıştırma işlemine ensede hazırlanan çizgilerin en altından başlanır. Saç yapıştırma işlemine aynı şekilde başın en yüksek yerindeki çizgiye kadar devam edilir.


Bebeğin saçı ortadan ayrılacaksa saça U şekli verilir. Yandan ayrılacaksa U şeklindeki boşluk saçla kapatılır. Saçlar bu bölmeye ters yönde yapıştırılır. Saçlar yapıştırılırken kullanılan yapıştırıcıların kuruması beklenir. Eğer kakül yapılacaksa saç öne alınır, hemen kaşların üzerinden kesilir.


İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.

KİTRE BEBEĞİ BOYAMA



Astar Tutkalı Hazırlama:




Cam bir kap içine bir kahve fincanı formika zamkı konulur. İçerisine 1/3 ölçüsünde su ilave edilir. Köpürtülmeden yavaşca karıştırılır. Astar tutkal bebeğin kitre pamukla çalışlmış kısımlarına kalın fırça ile bir defada sürülür. Hava kabarcıkları üflenerek yok edilir. İğne ile burun delikleri açılır. Parmak aralarında ve kulaklarda biriken fazla zamk varsa fırça ile alınır. Sürülen zamkın her tarafta aynı şekilde dağılması düşünülerek, bebek sırt üstü kurumaya bırakılır.

Ten Boyası Hazırlama:

Cam bir kap içine eşit miktarlarda kahverengi, sarı, kırmızı, beyaz guaj boya karıştırılarak, koyu soğan kabuğu rengi elde edilir. İçerisine 3 kahve fincanı formika zamkı ve 1 kahve fincanı su katılarak karıştırılır. Elde edilen bu karışımın rengi ise açık soğan kabuğu rengidir.

Formika zamkıyla hazırlanan boyalarda istenilen rengin 2-3 ton açığı hazırlanır. Çünkü zamk kurudukça renk koyulaşacaktır. boyayı sürmeden once bebeğin görünmeyen bir yerinde deneyip kuruması beklenmeli, ondan sonra karar verilmelidir. Astar boyası kurumuş olan bebek hareketlendirildikten sonra, ten boyası kalın fırça ile bir defada bebeğin yüzüne hava kabarcıklarına meydan vermeden sürülür. Başı arkası boşlukta bırakılacak şekilde yere yatırılır. Fırça ile başın arka kısmı, ense, omuzlar ve göğüs boyanır. Boyama yapılırken yüzeyde fırça izi kalmamalıdır. Burun delikleri iğne ile açılır. Eller ve ayaklarda yine aynı şekilde fırça izi bırakmadan boyanır. Parmak aralarındaki fazlalıklar fırça ile alınır. Oda sıcaklığıda kurumaya bırakılır.

 Makyaj yapma:

 


Göz, kaş, kirpik, burun ve ağzı boyamak için gerekli boya karışımları hazırlanır. Kurşun kalemle, yüzün tam ortasına dikey kesik çizgi çizilir. Daha once belirlenen göz yerlerine bebeğin gözleri çizilir. Gözün alt kısmı hafif kavisli olacak şekilde çizilir. Göz pınarlarından başlayarak gittikçe kalınlaşan çizgiyle üst göz kapağı çizilir. Göz bebekleri, simetrik olarak göz oranlarına uygun ölçüde çizilir. Kaşlar alın bitimiyle gözler arasındaki mesafenin 1/4’ü ölçüsüne denk gelir. Kaşlar göz pınarına başladığı yerden itibaren göze parallel gelecek şekilde göz kuyruğuna doğru kurşun kalemle çizilir. Burun şekli belli olduğu için ayrıca çizmeye gerek yoktur. Dudaklar göz pınarlarından yere dikey olarak inen çizgilerin arası yüze orantılı bir incelikte dudak olarak çizilir.


Gözleri boyamak için 0-1 numaralı fırçalar kullanılır. Gözlerin içi beyaz sulu boya ile tamamen doldurulur. Boyama sırasında beyaz boyanın göz çizgisinin dışına taşmamasına dikkat edilir. Palet üzerinde 3 ton kahverengi hazırlanarak en açığı ile göz pınarı ve göz kuyruğunun şekli verilerek göz etrafı inece bir çizgi şeklinde boyanır. Açık ton kahverengi ile göz üzerindeki kapak çizgisi çizilir. Kapak çizgisi çizilirken çizginin göz pınarından itibaren ince olarak ve göz kuyruğuna doğru hafifçe kalınlaşacak şekilde çizilir. 2. ton kahverengi ile veya mavi, yeşil vb… renkler ile boyanır. Gözün tam ortasına siyah bir nokta konularak göz bebeği meydana getirilir. Göz bebeğinin çevresine 1 mm inceliğinde siyah boya ile kontur çekilir. 3. ton kahverengi ile kirpikler çizgilerle kuvvetlendirilir. Göz kuyruğuna doğru birkaç siyah çizgi çizilir. Böylece kirpik tarama işlemi yapılır. Alt göz kapağına alt kirpikler boyanır.

Burun deliklerini belirtmek için açık kahverengi boya kullanılır. Bu boya ile burun deliklerine nokta konulur. Dudağın boyanmasına dudak çizgisi yapıldıktan sonra geçilir. Kırmızı, kahverengi boya ile doğal dudak rengi hazırlanır. Hazırlanan dudak renginin bir kısmını siyah veya kahverengi boya ile 2 ton koyulaştırılır. Koyu ton boya ile üst dudak boyanır. Açık tondaki boya ile alt dudak boyanır alt ve üst dudağı irbirinden ayıran çizgi için koyu dudak rengine kahverengi katılır. İnce bir çizgi ile dudağın ortasına çizilir. Alın ve yanaklar şakaklara doğru ten rengine uygun pembe boya ile hafifçe renklendirilir.

Aşağıda Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün Elif Bebek atölyesinden bir örnekler yer almaktadır.





 İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.

KİTRE BEBEK İÇİN AYAK HAZIRLAMA




Taban şekli verilmiş telin üzerine pamuk ve kitre ile ince tabakalar halinde yapıştırılarak ayak şekli verilir.

Ayağın hazırlanmasında en önemli husus, iskelete verilen ölçülerde geçirilen iskelet telinin doldurulan bacağın tam ortasından geçmesi, bacağı kalçaya diken ipliğin son derece sağlam olması ve diz çıkıntısının bacağın ön tarafına gelmesidir. Bacak boyu 22 cm olarak alınır. Alınan ölçüden arta kalan tel ayak şekli verilerek oval şekle dönüştürülür. Ayak şeklini verecek olan kıvrılmış telin boyu 3.5-4 cm’yi geçmemelidir. Geri kıvrılan tel yukarı doğru alınıp, bacağa parelel olarak yerleştirilerek sıkıca bağlanır. Üzerinde bulunan boşaltılmış ayak kumaşı tellerin üzerine sıkıca bağlanır.

Kitre Pamuk Ile Ayak Çalışma:

Ayağın tabanı kitreli pamukla düz bir şekilde doldurulur. Kullanılan kitreli pamuğun çok dolgun olmasına dikkat edilir. Ayak tarağının bulunduğu kısım kitreli pamukla çok muntazam bir şekilde doldurulur. Ayağın iç oyuntusu ve ayak bileğinin yan tarafında bulunan kemik çıkıntısı kitreli pamukla şekillendirilir. Ayak tabanı bebeğin yerde tam olarak durmasını sağlayacak düzlükte olmalıdır.


Topuk Hazırlama:

Topuğun arkaya olan çıkıntısını vermek için mercimek şeklinde kitre pamuk hazırlanır.Bu parça, topuğun arka kısmına yapıştırılır.Bu arada bileğin ince kalmasına dikkat edilir.İnce pamuklarla bir örtü hazırlanıp ayağın tamamı net bir şekilde kaplanır.Dizden bileğe kadar olan kısım yukarı bacak dolgunluğuna uygun ölçüde kalınlaştırılarak bitirilir.

İşlem Basamakları:

  • Ayak uzunluğunu tespit edip, ayak şeklini veriniz.
  • Bacak boyunu 22 cm alınız ve tele oval ayak şekli vererek kıvırınız.
  • Ayağın şekil verilmiş halindeki uzunluğunun, 3.5-4 cm’yi geçmemesine özen gösteriniz.
  • Kitre pamuk ile ayak çalışınız. Kullanılan kitreli pamuğun çok dolgun olmasına dikkat ediniz.
  • Ayağın iç oyuntusu ve ayak bileğinin yan tarafında bulunan kemik çıkıntısının kitreli pamukla şekillendirilmesine özen gösteriniz.
  • Topuk hazırlayınız. Topuğun arkaya olan çıkıntısını vermek için, mercimek şeklindeki kitre pamuğu topuğun arka kısmına yapıştırmaya dikkat ediniz.
İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır. 

KİTRE BEBEK İÇİN KOL, EL VE PARMAKLARIN HAZIRLANMASI

Kolların Hazırlanması:

Kadınlarda kol adeleli olamadığı için doğrudan doğruya doldurulmuş kol üzerine kitre pamukla çalışılır. Erkeklerde ise genel anatomi dikkate alınarak kas kütleleri, yapılmak istenen figürün amacına uygun olarak şekillendirilir.

Kolun hareketli olan kısımları (dirsek, bilek)kitre pamukla çok sıkı enine sarılarak doldurulmalıdır. Böylece kuruduktan sonraki çatlamalar önlenmiş olur.

Ellerin Hazırlanmasında Kullanılan Araç ve Gereçler:

Kitre, Pamuk, Anten teli, Makas, Cetvel, İnce makara.

Parmak Ölçüleri ve Parmak Çalışma:

Parmak ölçülerine göre teller hazırlanarak araç ve gereçler temin edilir.

  • 10 cm uzunluğunda 10 adet çift kat anten teli alarak, bu telleri düzgünleştiriniz. Parmak hazırlarken kullanılan pamuğun çok ince olmasına dikkat edilmelidir.


  •  Parmakları hazırlarken 3-3.5 mm kalınlığında parmak şekli verilerek pamukla aynı incelikte sarınız. Bu parmaklardan 2 adedi orta parmak olarak kullanılacağı için 0.5 mm kalınlaştırılır. Bunlar orta parmak olarak kullanılır. Diğer parmaklardan 2 adedi kitreli pamukla 1 mm kalınlaştırılır.1 mm kalınlaştırılan parmaklar başparmaklardır.
  • Sarılan parmakların üzerlerini kitreyeleyerek kurumaya bırakınız. Parmak şeklinin bozulmasını önlemek ve herhangi bir yere yapışmasını önlemek için,dik olarak duracak şekilde kurutunuz.
  • Baş parmaklar canlı bir ele bakılarak kitre pamukla bombeleştirilerek şekillendiriniz.
 

  • Bir adet sarılmış orta parmak alarak, bu parmağın 3 mm aşağısına ikinci parmak yerkeştirerek ince iplikle bağlayarak orta parmağın diğer yanınada yüzük parmağını yerleştirerek bağlayınız. Parmaklar bağlanırken her birinin yelpaze gibi yanyana gelmesine, bağlamada kullanılan ipliğin ince ve sağlam olmasına, bağlama işlemine pamuk bitimine kadar devam ediniz. 


  •  Yüzük parmağının 6 mm aşağısına serçe parmağını yerleştirerek serçe parmağı 1.3 cm den sonra aşağıya doğru muntazam olarak bağlayınız. 


  • Baş parmak, işaret parmağının ön tarafına gelecek şekilde ve işaret parmağının yarısından itibaren aşağıya doğru bağlayınız. Baş parmağı dışarıya doğru hafifçe eğiniz.
  • Elin üstünü ve avuç içini ince kitreli pamukla sarınız. Elin bitmiş şekli 4.5 cm ölçüyü aşmamalıdır.


El Ile Kolu Birleştirme:

Omuzdan itibaren elin ucuna kadar olan ölçü 17 cm’dir.Kol ile elin birleştirilmesinde uzunluk 17 cm’yi geçerse 17 cm’lik ölçü elde edilecek şekilde , bilekten tel ile kumaşın fazlası kesilir.Bilek sıkıca iple sarılarak inceltilir. Parmaklardan çıkan anten telleri bilek ile sıkıca bağlanarak el, kol ile birleştirilir. Bilek kısmı ince tabakalar halinde kitreli pamukla, bilek şekli verilerek sarılır. Eli kapatacak şekilde kitre pamukla ince bir örtü hazırlanır.Bu örtü bileğin üzerinden parmak aralarına geçecek şekilde elin üzerine örtülerek net bir görüntü verilir.


İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.

Kitre Bebek için Omuz ve Göğüs Hazırlama


       İşlem Basamakları:
  • Başın üst noktasından omuz başına kadar 7.5 cm den sonrası omuz yuvarlaklığı vererek kitreli pamukla doldurunuz. (Iki omuz arasındaki mesafe yaklaşık 8.cm dir)
  • Boyun bölgesinin formu kaybedilmeden pamuktaki yükseklik iğne ve pensle yok ediniz.
  • Boynun üzerine ince bir kitreli pamuk örtü hazırlanarak yüzeyin netleşmesi sağlayınız.
  •  Bebeğin belini beden üzerinde kalemle işaretleyiniz
  •  Bel bölgesi ile omuz çizgisi arasında kalan bölge arasını 2 eşit parçaya bölününüz.
  •  Çapı 2 cm olmak üzere yarıdan kesilmiş yarım top şeklinde iki adet kitreli pamuk hazırlayınız. Göğüs şekli veriniz.
  • Göğüs şekli verildikten sonra, düz olan yüzey bolca kitreleyiniz
  • Kolun başladığı noktadan aşağıya doğru 2.5 cm ölçerek, göğüs üzerinden geçen çizgiye doğru dikey olarak indiriniz.
     
  •  Hazırlanan göğüs şeklindeki kitreli pamuk bu noktaya yerleştirerek, şekillendiriniz
     
  • Boyundan itibaren göğsü kapatacak büyüklükte kitreli ince pamuk örtü hazırlayarak, göğüs üzerine esnetilerek yerleştiriniz.
 İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.




Kitre-Pamuk Çalışması

Kitre pamuk çalışması; bebeğin yaş cinsiyet, karekteristik özelliğinin, ölçü ve oranlarına uygun olarak yapılır. Çok ince pamuk tabakaları, çalışılacak yüzey kitre ile ıslatılarak, el ve pens yardımıyla yapılır.

Yüz Çalışma:

Hazırlanan kitre, şekil verilmiş olan çorap kaplı yüze sürülür. Çok ince alınan tü şeklindeki pamuk tabakalarıyla çorap yüzey kaplanır.

Alın çalışma:

Alın üzerine alın yuvarlaklığı elde edilene kadar kat kat ince pamuk yerleştirilir. Bütün bu pamukların birbirine değmemesine ve arada hava boşluğu kalmamasına dikkat edilir.

Burun Çalışma:

Burun üzerine su damlası biçiminde, yandan bakıldığı zaman burun şeklini almış bir parça pamuk hazırlanır. Alınan burun ölçüsü üzerine burun şekli verilerek kitre yardımı ile yerleştirilir. Burun kanatları, burun deliği iğne yardımı ile şekillendirilir.

Yanak çalışma:

Yanaklar için mercimek büyüklüğünde ortası şişkin kenarlara doğru incelen, pamuktan yuvarlak şekiller hazırlanır. Göz kuyruğu, kulak ucu ve ağız kenarlarına gelen üçgenin ortasına yerleştirilir. Kenarlarındaki seviye farkı iğne yardımı ile iyice giderilir.

Göz çalışma:

Gözün yerleştirileceği kısım çukur şeklinde iyice belirginleştirilir. Göz kapağına gelecek kısım ince pamukla hafifçe bombeleştirilir. İğne yardımı ile gözün şekli verilir. İstenirse göz yerine isabet eden kitreli yumuşak pamuğa iğne yardımı ile göz kapağı şekli verilir. Verilen ölçülerdeki folklorik yapma bebeğin göz büyüklüğü göz pınarından göz kuyruğuna kadar olan kısım 1.2 cm; üst ve alt kapak arasında kalan gözün en geniş yeri takriben 4 mm. kadardır.


Üst, Alt Çene Ve Dudak Çalışma:

Üst ve alt çene yapımına geçmeden önce iğne iplik yardımıyla daha önce çukurlaştırılan ağız yeri iğne ile iyice barizleştirilir. İğne ile çenenin sivriliği tekrar kontrol edilir.1.2 cm boyunda en geniş yeri 4 mm lik arpa şehriye biçiminde, ortası şişkin kenarları sıfırda biten bir pamuk parçası hazırlanır. Ağız çukurundan burun deliklerine kadar olan ölçünün iki katı kadar ince zar gibi 1.5 cm eninde kitreli pamuk örtünün tam ortasına yerleştirilir. Düzgün bir şekilde ikiye katlanır. Açık kısımdaki a şekline gelen yer parmak arasında hafifçe ezilir. Yanlar birbirinden 1 mm kaydırılarak üst üste kapatılır. Kitre yardımı ile yapıştırılır. Tam ortasından, şişkin iç pamuğa kadar çıtlatılır. Hafifçe aralanır. Kesilen yer, burun direğine gelecek şekilde kitre yardımıyla yerleştirilir. Etrafında seviye farkı olmayacak şekilde iğne ile hafifçe bastırılarak yedirilir. Dudağın şişkin görüntüsü verilir. Dudağın uçları, göz pınarlarının aşağı doğru dikey inerek kesiştiği noktaya kadar olan kısımda son erecek şekilde belirtilir. Yanağa rastlayan pamuklar iğne yardımıyla hafifçe bastırılarak yedirilir.


Alt dudağa geçmeden önce çene üzerine mercimekten daha büyük, kenarları son derece yassı kitreli pamuk parçası hazırlanır. Mercimeğin kenarı çenenin en alt noktasına gelecek şekilde kitre yardımıyla yerleştirilir. Alt dudak için, üst dudakta hazırlanan arpa pamuk şekli hazırlanırÇeneye doğru gelecek kısım hafifçe ezilir. Üst çenedeki işlem basamaklarında olduğu gibi 1.5 cm genişliğinde, 3 cm uzunluğunda kitre yardımı ile iyice inceltilmiş zar gibi pamuk örtü hazırlanır. Hazırlanan arpa şeklindeki pamuk üst dudakta olduğu gibi yukarıda hazırlanan örtünün ortasına yerleştirilir. Üst dudakta yapılan çıtlatma alt dudakta yapılmadan ikiye bükülen pamuk örtüye elle şekil verilir. Alt dudağa paralel ve bitişik bir şekilde çeneye konan mercimeğin üzerine örtmesine dikkat edilerek yerleştirilir.



Yüzün yandan görünüşü üst dudak çıkıntısı, iki dudak arasında kalan aralık, alt dudak çıkıntısı, çene girintisi, çene çıkıntısı, çene altı ve gıdık kısımları baş yana döndürülerek pens ve iğne ile kitre sürerek, yüzün ön görünüşünü bozmayacak şekilde şekillendirilir.

Kulak Çalışma:
 
Başın arka bölümü, hava boşluğu kalmamasına dikkat edilerek kitreli pamukla başın arka formu verilerek doldurulur. Başa yerleştirilecek pamuk parçaları önceden, küçük ve ince parçalar halinde hazırlanmalıdır. Başın arka tarafı boyun ve omuzlara kadar, verilen şekle uygun olarak tamamlanır.



Yüzün ön tarafından gıdık bitimine kadar olan yer, muntazamca boyun inceliği ölçüsünde kitreli pamukla sarılır. Kulak yeri şekildeki gibi belirlenen ölçülerde belirlenir. Yaklaşık 8 mm’lik ölçü üzerine kitre pamukla iki adet kulak şekli hazırlanır. Dışa doğru kepçesi hafifçe bombeleştirilir. Pens ve iğne yardımı ile görünen detayları verilir. Kulak memesi hafif yuvarlanarak, başa tutturulacağı yere doğru şekillendirilir. Simetrisine dikkat edilerek pens ile hafifçe bastırılarakkulak noktasında meydana getirilen çukurunetrafına kitre yardımı ile yapıştırılır.

İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.  

Kitre Bebek İskeletini Beden Kalıbına Geçirme

Parçaları Birleştirme:

Teğellenen kısımların üzerinden makinada düz dikiş yapılarak birleştirme işlemi yapılır. Bu işlem yapılırken, bacak ve kolların uç kısımları ile boyun kısmı dikilmez, açık bırakılır. Bu açık bırakılan yerlerden vücut parçaları uçu sivri bir alet ( Kurşun kalem, pens,vb ) yardımıyla tersine çevrilir.

Ters döndürülmüş vücut parçaları, bedende, omuzdan itibaren aşağıya ½ cm, bacakta da bacağın konacağı alt kısımda görülen ölçümün yarısı kadar olmak üzere makina dikişine yakın bir yerden çıtlatılır.


Kol, omuza gelen kısımdan aşağı doğru 1.5 cm ve tam arkadan olmak üzere çıtlatılır. Bacak, gövdeye gelecek yerin ortası bulunur, yukarıdan aşağıya 2.5 cm alınır, aynen kolda olduğu gibi makasla tam ortadan olmak üzere çıtlatılır.

İskeleti Beden Kalıbına Geçirme:

Beden kalıbı çıtlatılan yerlerden tel iskelete geçirilir. Daha sonra kollar ve bacaklarda çıtlatılan yerlerden tel iskelete geçirilir.





Beden, Kol ve Bacakların Doldurulması:

Beden parçaları iskeleti geçirildikten sonra beden, kollar ve bacaklar pamuklu doldurulur. Doldurma işlemi yapılırken iskelet tellerinin ortada kalmasına dikkat edilir. Beden Doldurma işlemi iki şekilde yapılabilir.

  • Doldurma işlemi yapılırken, once bedenin ön ortasından dik olarak makasla kesilir. (Yaklaşık 4 cm).Bu kesitten beden sıkıca doldurulur. Doldurma işlemi tamamlanınca
  • Kesilen yer iğne ile dikilerek kapatılır. Aynı işlem kol ve bacaklarda da uygun bir yer kesilerek uygulanır.
  • Beden boyundaki açık yerden, kollar kol ağzındaki açık yerlerden, bacaklarda ayak bileğinde bulunana açık yerlerden şiş yardımıyla pamuklu doldurulur.


Kol ve Bacakları Birleştirme:

Beden kol ve bacaklar sıkıca doldurulduktan sonra dikilme işlemine geçilir. Kolun bedene temas ettiği yerin ½ sinden başlayarak sık olmak şartıyla çırpma dikişle tutturulur. İki kolunda aynı ölçülerde dikilerek bedene tutturulmasına dikkat edilmelidir. Bacaklarda, kollarda olduğu gibi temas ettiği yerin ½ sinden başlayarak sık olmak şartıyla çırpma dikişle tutturulur. Bacak dikişleri diz kapağından ve diz kapağının arkasından geçmiş olur. Kolda olduğu gibi bacakta da simetrik dikişe dikkat edilmelidir.



İçerik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır. 

Kitre Bebek için Beden Oranları ve Çizimi



Herhangi bir dikey uzunluk alınız. Bu ölçüyü 8 eşit parçaya bölünüz ve 8 eşit parçayı
yatay olarak çiziniz.

İlk 1/8 parçaya elips biçiminde baş çiziniz. Birinci ve ikinci 1/8’lik parçayı 3 eşit
parçaya bölünüz.


İkinci 1/8’in 3 eşit parçaya bölünmüş kısmından olan ilk çizgi omuzu belirler. Sağa
1/8, sola 1/8 oranında yatay çizgi çekiniz.




Üçüncü bölümü(1/8’lik) düz çizgi üzerinde 3 eşit parçaya bölünüz. 2/3’lük yerden
böldüğümüz aralığın 2. kısmından boynun ortasında birleşen üçgen çiziniz. Üçgenin
tabanındaki 2 yatay çizgi dirseklerin yatay mesafesini vermektedir.



İçte çizilen küçük üçgenin kenarları 5. çizgiye kadar indirilerek büyük bir üçgen
oluşturunuz. Üçgenin tabanı omuz genişliği kadardır ve bu çizgi kalça genişliğini meydana
getirir.


6. bölümü dik çizgi üzerinde 5 eşit parçaya bölünüz ve belde oluşan en çizgisi kadar
yatay çizgiyi 2. bölgede çiziniz ve yukarıda kalça ile birleştiriniz. Burası diz kapağı yeridir.
7. bölümde ise karında oluşturduğumuz çizgi kadar yatay çizgi çekiniz ve dirsekle
birleştiriniz. Bu da bileği ortaya çıkarır.

Kullanılan içerik Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan modüllerden alınmıştır.

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...