Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kitre Bebek Başı Yapımı


“Kitre Bebek ve İnsan Başının Yapısı/Oranlar” Başlıklı yazıda bahsedilen baş oranları hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra kitre bebeğinizin başı için uygulama aşamasına geçebilirsiniz.  


Öncelikle kafayı oluşturacak oval formu yapmakla işe başlanır. Bunun için yeteri kadar pamuk ve naylon çorap kullanılır. Şekilde görüldüğü gibi iple sarılmış tel iskelet üzerine pamukla dolgulu bir alan oluşturulur. Naylon çorapla sarmalanan bu oval form baş için alt tabakayı oluşturacaktır. 

 
Pamuk boşluk bırakılmadan doldurulmalı ve mümkün olduğunca sert olmalıdır. Aksi takdirde kitrelenmiş pamuk katmanları çöker ve istenilen form yakalanamaz. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra naylon çorabın açık kalan kısmı dikilir. Ardından göz çukurları ve ağız boşluğu şekilde görüldüğü gibi iğne-iplik yardımı ile oluşturulur. 

 
Göz, ağız, burun ve kulak yerlerini belirlerken dikkat etmeniz gereken bazı ölçüler vardır. Bunlardan ilki; kafa boyunun 7 göz genişliği uzunluğunda olduğudur. Kafa genişliği de; 5 göz uzunluğundadır. 


İki göz arasındaki boşluğun, 1 göz genişliği kadar olması gerektiği de unutulmamalıdır. 


 Kulağın yerini ve boyutunu belirlenken; üst noktasının göz hizasından başladığı, alt noktasının da burun ucu hizasına kadar geldiği dikkate alınmalıdır. Burun genişliği ölçülendirilirken; iki gözün başlangıç noktalarından indirdiğiniz dikey çizgilerle gereken oranı yakalayabilirsiniz. 



Kitre uygulamasında ki mantık; yaprak yaprak ayrılmış pamuk katmanlarını kitreye bulayarak yüzeyi kaplamaktan geçer. Bu uygulama birçok kitreli pamuk katmanının üst üste tatbik edilmesi ile gerçekleşir. 



Her yeni katman, bir önceki katman tam olarak kuruduktan sonra uygulanır. Kitreli pamuk katmanlarının kurumasını beklemek oldukça fazla vakit alan bir meseledir. Bu konuda vakit kazanmak için elektrikli ısıtıcıları ya da mutfaktaki fırınınızın yardımını alabilirsiniz. 




Her yeni katmanı attıktan sonra ıslak olan kısımları elektrikli bir ısıtıcıya tutarak ya da bir tepsinin içine yerleştirdikten sonra önceden ısıttığınız fırının içine koyarak zaman kazanabilirsiniz. 

İnsan başını ölçülendirme ile ilgili görseller Milli Eğitim Bakanlığı'nca MEGEP kapsamında hazırlanmış olan insan figürü çizimi modülünden alınmıştır.  


4 yorum:

  1. Aman allahım ne kadar zormuş dedim aşağıya doğru baktıkça,ellerinize sağlık, oyarak keykel çalışmak belki daha kolay olur diye de düşünmedim değil...

    YanıtlaSil
  2. harikaaa ben çalışmıştım fakat bunlar sanat eseri tebrikler

    YanıtlaSil
  3. Bu bilgi dolu bloğu tesadüfen farkettim, inanılmaz bir keyifle inceledim. En son güncelleme tarihi mayıs ayında olmuş, umarım yeni gönderileriniz olur. profil yazısını da ayrıca çok beğendim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz için teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...