Sayfalar

18 Nisan 2011 Pazartesi

Kitre ve Pamuk

İşlenmemiş Pamuk
 Kitrelenmiş pamukla yapılan kitre bebeklerin geçmişi çok uzun değildir. Bu malzeme, uygulaması oldukça zor ve zahmetli bir sürece sahiptir. Yaprak yaprak ayrılan pamuklar, su ile yumuşatılan kitreye bulanarak şekillendirilir. Kitre bebek yapımında kafa, içi pamuk doldurulmuş yuvarlak bir formun kaplanmasıyla, eller ise ince tellerin sarılması ile yapılır.  

Kitre
 Peki kitre nasıl hazırlanır? (Tekrar hatırlatmakta fayda var)

Aktarlardan kolaylıkla temin edebileceğiniz kitreyi, suda çözerek kullanmaktayız. Kitre, su ile birleştiği zaman yumuşayarak sıvı bir kıvama dönüşür. Kitre ve su oranını, yapacağınız işin niteliğine göre ayarlamalısınız. Suyun kireçsiz ve damıtılmış olmasına özen gösterirseniz daha iyi bir kıvam elde edersiniz. Kitre ve su miktarlarını ayarladıktan sonra kitreyi, suyun içine bırakarak 2/3 gün kadar ıslatınız. Kitreyi suya bıraktıktan kısa bir süre sonra şişerek yumuşamaya başladığını göreceksiniz. Su ve kitreyi, plastik su şişelerinde ya da bir kavanozda karıştırabilirsiniz. Şişe/kavanoz arada bir çalkalanarak su ile kitrenin kaynaşması sağlanır. Zamandan kazanmak isteyenler varsa aranızda; onlar ılık su ile bu işlemi çok daha kısa sürede yapabilirler. Yoğunlaşan su-kitre karışımı, sık dokulu bir kumaştan ya da naylon çoraptan birkaç defa süzülür ve içindeki tortulardan ayrılması sağlanır. Kitreniz artık kullanıma hazırdır. Kitrenizi, buzdolabında ortalama 1-2 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Peki kitremizin bozulduğunu ve artık kullanılamaz hale geldiğini nasıl anlarız diye bir soru kafanıza takılıyorsa; koklamanız yeterli olacaktır. Zaten çokta hoş olmayan kokusu daha da dayanılmaz bir hal aldıysa; çöpe atma zamanınız da gelmiş demektir. 


 Gelelim kitremizi nasıl kullanacağımıza; Marketlerde paket halinde satılan pamuklar bu aşamada kullanacağınız bir diğer malzeme olacaktır. Pamukları mümkün olduğunca ince bir şekilde yaprak yaprak ayırdıktan sonra kitreye bulayarak uygulayacaksınız. Bu uygulama aşamasında dikkat edeceğiniz noktalardan ilerleyen aşamalarda bahsedeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...