Sayfalar

17 Nisan 2011 Pazar

KİTRE NEDİR?

Kitre bebek yapımında kullanılacak malzemelerin neler olduğunu ve nasıl üretildikleri hakkında bilgi sahibi olmak malzemeyi tanımak adına önemli bir detaydır. Malzemeyi tanımak, üretim sürecinde sahip olduğumuz olanakları ve sınırlılıkları belirler. Dolayısıyla kitre bebek yapımında en önemli malzeme olan kitreyi iyi tanımak gerekmektedir.
Geven Otu Çiçekleri
Kitre, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yetişen yabani geven otunun özsuyudur. Köküne yakın bir yerden bıçakla çizildiğinde bitkinin özsuyu bir kaç gün içersinde akıp kuruyarak ağaç kabuğuna benzer bir görünüm alır ve tek tek toplanır. Kitre Anadolu'da gıda ve doğal ilaç olarak; ayrıca güçlü bir yapıştırıcı olma özelliği ile bebek ve ebru üretiminde kullanılır.

Kurumuş Geven Otu Salgısı(Kitre)
Kitrenin elde edildiği geven otu, baklagillerden, çok yıllık bitkilerdir. Yetiştiği bölgelere göre farklılaşan 2000 kadar türü vardır. Ülkemizde ise 380 kadar geven otu türü bulunmaktadır.  Yapraklar eliptik bir şekilde dal boyunca karşılıklı sıralanmıştır. Sarı, açık sarı, beyaz ve pembe açan türleri mevcuttur. Çok yıllık otsu, dikenli bitkilerdir. Boyları türüne göre 5 – 100 cm ve bulunduğu yükseklikler 200 – 2700 m arası değişir. Ak geven, püs geveni ve zamk geveninden  ebru yapımında kullanılan “kitre” denilen zamk çıkarılmaktadır. 
 
Geven Otu Çiçekleri
Türkçe diğer adları: 
Ak geven - Püs geveni - zamk geveni

Latince adı: 
Astragalus membranaceus - Astragalus oxyphysus

İngilizce adı: 
Astragale - Milk vetch root

Familyası: 
Fabaceae(Leguminosa e) (Legume)

2 yorum:

  1. Yeniden karşılaşmak ne güzel, izini kaybettiğime çok üzülmüştüm :(
    Hayran olduğum bir sanat dalıyla dopdolu sayfalarını hemen dostlarla paylaştım facebookta, eminim çoğunluk sevinecektir seni bulduğuna :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Banuca,
      Çok uzun zaman oldu haklısın :D Bende burada daha fazla vakit geçirmek istiyorum ama ne yazık ki fırsatım pek olmuyor eskisi gibi. Sadece nadir zamanlarda böyle gelip toplu paylaşımlarla işi idare etmeye çalışıyorum :)) Ayrıca paylaşımın için çok teşekkür ederim :D

      Sil

KİTRE BEBEK İÇİN SAÇ HAZIRLAMA

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Elif Bebek atölyesinden bir örnek Saç için en iyi orijinal hammadde uzun lifli tiftik veya yündür...